Digitalisaatio on tullut osaksi teollisuuden eri osa-alueita yhä enemmän lähivuosina. Digitaalisilla työkaluilla ja järjestelmillä voidaan parantaa muun muassa työn laatua, dokumentointiprosessia, valvontaa ja jäljitettävyyttä. On viitteitä siitä, että jo toteutettujen putkistoprojektien kohdalla dokumentoinnin automatisointi olisi voinut tehdä kannattamattomasta projektista kannattavan. Tässä artikkelissa paneudutaan hitsauksen laadunhallintaan, sen hieman jälkeenjääneeseen digitaaliseen kehitykseen sekä siihen kuinka valtavia säästöjä voidaan saavuttaa.
Tavallisesti hitsauksen dokumentointi tehdään manuaalisesti kynällä paperille, ja sitten syötetään erilliseen järjestelmään kuten Exceliin, jolloin inhimilliset virheet ovat usein läsnä. Jo tässä vaiheessa luotettava jäljitettävyys katoaa, kirjoitusvirheiden myötä voidaan syöttää väärää tietoa ja tästä on seurauksena myöhemmin laadunvarmistus joka pahimmillaan johtaa korjaustöihin sekä laskee projektin taloudellista kannattavuutta. Kyseinen tilanne voi koskea yksittäisiä saumoja ja isommissa projekteissa niitä voi olla kymmeniä tuhansia, jolloin kustannukset nousevat jo todella merkittävästi. Ajallisesti säästyy niin hitsaajien kuin laatudokumentoinnin parissa työskentelevien henkilöiden aikaa. WMS-järjestelmän (Welding management System) automaattinen raportointi laatudokumentointitiimille helpottaa hitsaajia, koska aikaa ei tarvitse käyttää manuaalisiin paperitöihin. Dokumentoinnin puolella aikaa ei tarvitse enää käyttää selvittelyyn ja varmistamiseen esimerkiksi käytetystä lisäaineesta, jos käsin merkatut numerot tai kirjaimet ovat epäselviä. Järjestelmä ilmoittaa myös automaattisesti sekä työn suorittajalle että työnjohdolle, jos hitsaaja on aloittamassa sauman hitsauksen ilman vaadittavaa pätevyyttä.
Hitsauksen digitalisointi ei missään nimessä korvaa hitsaajia, vaan se nostaa heidän työnsä arvoa. Dokumentoinnin automatisointi siirtää epämiellyttäviä ja hitaita töitä pois hitsaajilta sekä antaa mahdollisuuden keskittyä enemmän tuottavaan työhön. Dokumentoinnin automatisointi tuo projekteihin ennakoitavuutta, lisää nopeutta sekä tasoittaa laatua. Aikataulutus on tarkempaa, riskit pienenevät sekä uudelleenhitsausten ja muiden korjausten määrä pienenee huomattavasti. Resurssien tehokkaampi käyttö lisää projektien kannattavuutta, vähentää hukkaa ja aikataulussa toteutettu projekti laadunhallinta huomioiden, johtaa tyytyväisiin asiakkaisiin. Ennen kaikkea työtä suorittavan yrityksen kate paranee, josta on loppujen lopuksi kyse.
Digitaalinen dokumentointi houkuttelee erityisesti nuoria työntekijöitä, jotka odottavat työnkuvaltaan teknologian hyödyntämistä. Kuitenkin myös kokeneemmat hitsaajat näkevät digitalisaation hyödyllisenä. WMS:n mahdollistama 3D-mallin tarkastelu työpisteellä, tabletilla tai kannettavalla, tuo näkyvyyttä ja selkeyttä käytännön työhön. Työ helpottuu, kun tieto on helposti saatavilla – eikä esimerkiksi hitsattavaa putkea tarvitse etsiä paperikuvista.
Welding Management System (WMS) tarjoaa alustan koko hitsausprosessin hallintaan. Se mahdollistaa hitsausohjeiden hallinnan, työn etenemisen seurannan, laadunvarmistuksen sekä analytiikan hyödyntämisen jatkuvaan parantamiseen. Evoconin tekemän tutkimuksen mukaan työn tehokkuus kasvoi n. 20% kun dokumentointi vaihdettiin manuaalisesta automatisoituun. Järjestelmää on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa yhteensopivaksi mm. eri tuotannon-, ja toiminnanohjausjärjestelmien kanssa.