Terminologiaa
Alla keskeisimpiä lyhenteitä ilmastoselvityksiin ja rakennusten päästötietoihin liittyen:
Uuden rakennuslain tuomat muutokset ja vaatimukset
Uusi rakennuslaki uudistaa rakennusalaa merkittävästi. Edellytettäviä asioita uuden rakennuslain myötä ovat muun muassa ilmastoselvitys, joka vaatii rakennustekniikan ja päästölaskennan tuntemusta sekä kattavaa materiaaliluetteloa ollakseen kustannustehokasta. Ilmastoselvitysten lisäksi rakennuslaki tulee edellyttämään:
Mitä ilmastoselvitys tarkoittaa?
Kun jollekin rakennukselle haetaan tulevaisuudessa rakennuslupaa, on ilmastoselvitys osa lupaprosessia, jolla rakennuksen elinkaariajattelua edistetään. Ilmastoselvityksessä eritellään rakennuksen ja rakennusalueen päästöt sekä päästövähennykset yksityiskohtaisen päästölaskennan avulla. Selvityksissä yksikkönä toimii hiilidioksidiekvivalentti CO2e. Tulokset ilmoitetaan pääasiallisesti kilogrammoina yhtä neliömetriä kohden; kg CO2e/m2. Hiilidioksidiekvivalentti voidaan ilmoittaa myös arviointijaksoperusteisesti, jolloin yksikkö on kg CO2e/m2/a.
Miten päästöihin voidaan vaikuttaa?
Vaikuttamiskeinot riippuvat osittain toimialasta, mutta myös ohjaa osaltaan päästöjen pienentämistä vuosi vuodelta enemmän. Hyviä esimerkkejä päästöjen vähentämiseen on mahdollisimman suuri uusiutuvien- ja biopolttoaineiden käyttäminen ajoneuvoissa sekä työkoneissa, rakennusmateriaalien valinta ympäristöystävällisyys edellä sekä fossiilivapaasti tuotetun sähkön priorisointi. Merkittävin negatiivisten ilmastovaikutusten pienentämiskeino on materiaalivalinnat ja se, kuinka suuri osa yhdestä materiaalista on kierrätyspohjaisesti valmistettu. Mitä enemmän kierrätettyjä materiaaleja rakennuksessa käytetään, sen ympäristöystävällisempää rakentaminen on.
Ilmastoselvityksissä käytetään moduuleja
Ympäristöministeriön linjauksen mukaan selvityksissä tullaan jakamaan päästöt ja ilmastovaikutukset eri moduuleihin. Moduulit jakaantuvat siten, että ne käsittävät rakennuksen koko elinkaaren seuraavasti;
Ilmastoselvitykset teollisuudessa
Uuden rakennuslain mukaan merkittävien teollisuusrakennusten ja tuotantolaitosten ei tarvitse teettää ilmastoselvitystä samalla tavalla kuin energiatodistustenkin kohdalla. On kuitenkin huomattavissa selkeä trendi, jonka myötä erikokoiset teollisuuslaitokset haluavat muokata toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan ja sitä kautta teettää päästölaskentaa ja arvioida omia ilmastovaikutuksiaan muun muassa investointien sekä korjaushankkeiden osalta.
Olemme kehittäneet ilmastovaikutusten arviointiin ILMAVA-palvelun, jolla autamme asiakkaitamme laskemaan teollisuuden ja rakennushankkeiden ilmastovaikutukset. Laskennalla saadaan hankkeen hiilijalan- ja kädenjälkiarvot koko elinkaarelta, joilla rakennuksen vähähiilisyyttä mitataan.
Ota matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos aiheesta heräsi kysymyksiä, tai tarvitset apua ilmastoselvitysten tekemisessä, autamme mielellämme!
Lähteet:
Ympäristöministeriö
CO2-päästötietokanta
Lausuntopalvelu.fi
Valtioneuvosto
Suomi.fi
Green Council Building Finland
MRLuudistus.fi